Når er det på tide med nye dekk?

Dekkskifte er en essensiell del av vedlikeholdet av kjøretøy og maskiner. Mens mange tenker på bildekk først, er det like viktig å være oppmerksom på tilstanden til dekk på anleggsmaskiner, traktorer og industrikjøretøy. Norsk Dekkvulkanisering AS hjelper deg når det er på tide å skifte ut dekk på større kjøretøy.

Tegn på at det er tid for nye dekk

Slitasjeindikatorer

Dekkprodusenter integrerer slitasjeindikatorer i dekkmønsteret for å gjøre det lettere å vurdere når dekket må byttes. Når disse indikatorene blir synlige, eller slitt bort, er det et klart tegn på at dekket har nådd sin maksimale slitasjegrense og bør erstattes.

Sprekkdannelser og skader

Synlige sprekker eller andre skader på dekkets overflate kan kompromittere dekkets integritet. Dette gjelder spesielt for anleggsdekk og traktordekk som ofte utsettes for røffe forhold. Sprekker kan føre til luftlekkasje eller i verste fall en dekkeksplosjon.

Ujevnt mønster

Ujevn slitasje på dekket kan indikere problemer med kjøretøyets hjuljustering eller oppheng. Hvis dekket viser tegn til ujevn slitasje, bør det byttes og kjøretøyet inspiseres for å hindre fremtidige problemer.

Tapt grep og traksjon

Kjøretøy som brukes i anleggs- og industrisektoren er avhengige av optimal traksjon for sikker drift. Hvis dekkene mister grep, spesielt under vanskelige forhold, kan det være tid for å bytte dem ut for å sikre fortsatt sikkerhet og effektivitet.

Spesifikke hensyn for ulike dekktyper

Anleggsdekk

Anleggsdekk må tåle ekstreme belastninger og ugjestmilde terreng. Regelmessig inspeksjon for kutt, punkteringer og dype sprekker er avgjørende. Skifte av dekk bør vurderes ved første tegn til betydelig slitasje eller skade.

Traktordekk

Traktordekk er utsatt for store belastninger og krever regelmessig vedlikehold. Ujevn slitasje kan påvirke traktorens ytelse og drivstoffeffektivitet. Kontroller dekkene regelmessig for slitasjemønster og vurder å bytte dem ut hvis de ikke lenger gir tilstrekkelig grep.

Industridekk

Industridekk brukes ofte på harde overflater og kan utvikle slitasje raskere enn andre dekktyper. Sørg for å overvåke dekkenes tilstand og skift dem ut når slitasjeindikatorene viser at dekket er på slutten av sin levetid.

Norsk Dekkvulkanisering AS for sikkerhet og effektivitet

Å vite når det er på tide å skifte dekk på anleggsmaskiner, traktorer og industrikjøretøy er essensielt for å opprettholde sikkerhet og effektivitet. Regelmessig inspeksjon og vedlikehold kan forhindre ulykker og driftsstans, og sikre at kjøretøyene yter sitt beste. Sørg for å følge produsentens anbefalinger og vær oppmerksom på tegn på slitasje og skader for å holde utstyret i topp stand.