Vinterdekk på lastebil: Hva sier reglene om krav og mønsterdybde?

Når vinteren nærmer seg, stilles det ekstra strenge krav til kjøretøy som skal ferdes på norske veier, og lastebiler er intet unntak. Riktig dekkutrustning er avgjørende for både trafikksikkerhet og effektiv fremkommelighet, spesielt når man har med tunge kjøretøy å gjøre. Her går vi gjennom de viktigste kravene for vinterdekk på lastebil, og hvorfor mønsterdybden spiller en avgjørende rolle.

Krav til vinterdekk på lastebil

Fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag er det påbudt med vinterdekk på alle aksler på lastebiler over 3500 kg. Dette gjelder uavhengig av vær- og føreforhold, og i Nord-Norge forlenges perioden til 15. april. Det er viktig å merke seg at alle aksler på kjøretøyet må ha vinterdekk, ikke bare drivaksler. Dette betyr at både framhjul, bakhjul og tilhengere skal være utrustet med godkjente dekk for vinterføre.

Det er imidlertid ikke nok å bare skifte til vinterdekk. Dekkene må også oppfylle kravene til riktig mønsterdybde og være laget av materialer som fungerer godt under kalde forhold. Dekkene må være merket med «M+S» (Mud and Snow), og på krevende vinterveier er dekk merket med «3PMSF» (Three Peak Mountain Snowflake) påbudt.

Mønsterdybde: En nøkkelfaktor for sikkerhet

Mønsterdybden på vinterdekk spiller en avgjørende rolle for grep og kontroll, spesielt under utfordrende føreforhold som snø, is og slaps. For tunge kjøretøy som lastebiler, er minimumskravet til mønsterdybde 5 millimeter. Dette er et lovkrav, og det er viktig å sørge for at dekkene holder seg innenfor denne grensen gjennom hele vinterperioden.

Dekk med tilstrekkelig mønsterdybde gir bedre drenering av vann og slaps, og reduserer risikoen for vannplaning og ulykker. For tungtransport kan manglende grep ikke bare føre til farlige situasjoner, men også til kostbare forsinkelser og ekstrautgifter knyttet til veihjelp eller bøter ved kontroll.

Hvorfor mønsterdybde er viktig hele vinteren

Selv om veiene kan være bare tidlig i vintersesongen, endrer forholdene seg raskt. Det er derfor viktig å ha riktig mønsterdybde fra starten av sesongen. Redusert mønsterdybde gir svekket veigrep, lengre bremselengde, og dårligere kontroll over kjøretøyet, spesielt ved akselerasjon og svinger på glatt underlag.

Selv små variasjoner i mønsterdybden kan utgjøre en stor forskjell i veigrepet, spesielt for tungtransport som krever maksimal stabilitet. Regelmessig sjekk av dekkene, enten ved bruk av en mønsterdybdemåler eller annen enkel metode, sikrer at kjøretøyet er trygt på veien.

Oppsummering Å sørge for riktig vinterdekk og tilstrekkelig mønsterdybde på lastebilen er ikke bare et lovkrav, men også en investering i sikkerhet og stabilitet på krevende vinterveier. Sørg for at alle aksler har godkjente vinterdekk, og sjekk mønsterdybden jevnlig gjennom hele sesongen for å sikre optimal ytelse og sikkerhet.

Hos Norsk Dekkvulkanisering AS hjelper vi deg med å sørge for at lastebilen din er rustet for vinteren, slik at du kan fokusere på det som virkelig teller – å komme trygt frem til ditt mål, uansett vær og føreforhold.